Nasza historia

Nasz pierwszy cydr, Stary Sad 2014 0,75l

Kilka lat temu...

chcieliśmy założyć małą winnicę w okolicach Warszawy. Niestety nie udało nam się znaleźć odpowiedniej działki i zrezygnowaliśmy z tego pomysłu. Jednak chęć zrobienia dobrego trunku była zbyt silna, więc zaczęliśmy robić wina jabłkowe dla siebie i przyjaciół. Po kilku latach zainteresowaliśmy się cydrami. W 2012 r. odwiedziliśmy 12 małych producentów w Normandii wytwarzających „cidre bouche”, czyli naturalny cydr fermentujący w butelkach szampańskich i podjęliśmy decyzję o rozpoczęciu produkcji cydru na niewielką skalę. Od samego początku nasz pomysł spotkał się z aprobatą wielu naszych znajomych i przyjaciół, którzy z przyjemnością „testowali” cydry i wspierali nas w podejmowaniu kolejnych kroków zmierzających do rozpoczęcia produkcji. Spotkaliśmy się również z ciepłym przyjęciem przez tworzące się środowisko polskich cydrowników – rzemieślników, co pozwoliło nam podjąć ostateczną decyzję. Od lipca do października 2014 r. dopełniliśmy wszystkich niezbędnych formalności związanych z rozpoczęciem produkcji cydru i zaszczepiliśmy drożdżami pierwsze pojemniki ze świeżo wyciśniętym sokiem jabłkowym. W grudniu zabutelkowaliśmy pierwszą partię cydru i efekty naszej pracy można już oceniać.