Cydr Lodowy to nasz najbardziej utytułowany trunek, który charakteryzuje się naturalnie intensywną słodyczą, koncentracją aromatów i smaków. Do produkcji Cydru Lodowego użyliśmy wyłącznie świeżo tłoczonego, a następnie wymrażanego soku jabłkowego, bez dodatku wody, substancji słodzących, czy dwutlenku węgla. Jest to stosunkowo nowy styl cydru, przypominający wino lodowe, pierwszy „Ice Cider” powstał na początku lat 90-tych w Kanadzie.
ODMIANY: | Dominująca: Rubin. |
TECHNOLOGIA: | Cydr produkowany metodą bardzo powolnej fermentacji (od 12 do 18 miesięcy) wymrażanego soku jabłkowego. Po butelkowaniu i zamknięciu naturalnym korkiem dojrzewający kilka lat w butelce. Cydr nie jest pasteryzowany. |
ALKOHOL: | Od 10% do 12% obj. alk |
Cydr Lodowy może być podawany jako aperitif (doskonale smakuje podawany na kostkach lodu), jak również w towarzystwie długo dojrzewających lub pleśniowych serów. Ponadto dobrze skomponuje się z większością deserów.
Cydr Lodowy nadaje się do długoletniego przechowywania, nawet do kilkunastu lat.
Sugerowana temperatura serwowania: 5°C.
Cydr Chyliczki Lodowy dostępny jest w butelce o pojemności 0,375 l, pakowanej po 12 sztuk w kartonie.