SWEET OAK 0,5 L

PÓŁWYTRAWNY I SPOKOJNY

Sweet Oak to zupełnie niezwykłe połączenie półwytrwanego cydru z dojrzewaniem w beczkach z dębu kalifornijskiego po amerykańskim Burbonie, wnoszącym do tego trunku nuty waniliowej słodyczy. Taki cydr jest naszą autorską kompozycją, która początkowo ukazała się w kolekcji limitowanej, a od rocznika 2018 występuje w stałej sprzedaży. Do produkcji użyliśmy wyłącznie świeżo tłoczonego i wymrażanego soku jabłkowego, bez dodatku wody, substancji słodzących, czy dwutlenku węgla.

 ODMIANY:
Rubin, Delbard

 TECHNOLOGIA:

Sweet Oak produkowany jest metodą bardzo powolnej fermentacji (od 9 do 12 miesięcy) wymrażanego soku jabłkowego. Następnie jest leżakowany w beczkach z dębu kalifornijskiego po Burbonie przez 12 miesięcy, potem butelkowany i zamykany naturalnym korkiem. Sweet Oak nie jest pasteryzowany.
 ALKOHOL:
14,6% obj.

OPIS DEGUSTACYJNY

OKO: Barwa bursztynowo-karmelowa.
NOS: Wanilia, kokos, cynamon, gałka muszkatołowa.
USTA: Jabłkowa kwasowość przełamana słodkimi nutami wanilii, karmelu.

SERWOWANIE

Seet Oak sprawdzi się zarówno jako aperitif, jak i towarzysz dań głównych: pasztetów, wędzonych serów, pierogów, czy pieczonych mięs.
Sweet Oak nadaje się do długoletniego przechowywania, nawet do kilkunastu lat.
Sugerowana temperatura serwowania: 12°C.

NAGRODY
  • Złoty medal – Royal Bath & West International Cider 2018, Somerset, Anglia
  • Srebrny medal – Royal Bath & West International Cider 2019, Somerset, Anglia
  • Brązowy medal: Enoexpo 2022, Kraków, Polska
INFORMACJE ZAKUPOWE

Sweet Oak dostępny jest w butelce o pojemności 0,5 l, pakowanej po 11 sztuk w kartonie.