Sweet Oak to zupełnie niezwykłe połączenie półwytrwanego cydru z dojrzewaniem w beczkach z dębu kalifornijskiego po amerykańskim Burbonie, wnoszącym do tego trunku nuty waniliowej słodyczy. Taki cydr jest naszą autorską kompozycją, która początkowo ukazała się w kolekcji limitowanej, a od rocznika 2018 występuje w stałej sprzedaży. Do produkcji użyliśmy wyłącznie świeżo tłoczonego i wymrażanego soku jabłkowego, bez dodatku wody, substancji słodzących, czy dwutlenku węgla.
ODMIANY: | Rubin, Delbard |
TECHNOLOGIA: | Sweet Oak produkowany jest metodą bardzo powolnej fermentacji (od 9 do 12 miesięcy) wymrażanego soku jabłkowego. Następnie jest leżakowany w beczkach z dębu kalifornijskiego po Burbonie przez 12 miesięcy, potem butelkowany i zamykany naturalnym korkiem. Sweet Oak nie jest pasteryzowany. |
ALKOHOL: | 14,6% obj. |
Seet Oak sprawdzi się zarówno jako aperitif, jak i towarzysz dań głównych: pasztetów, wędzonych serów, pierogów, czy pieczonych mięs.
Sweet Oak nadaje się do długoletniego przechowywania, nawet do kilkunastu lat.
Sugerowana temperatura serwowania: 12°C.
Sweet Oak dostępny jest w butelce o pojemności 0,5 l, pakowanej po 11 sztuk w kartonie.