Stary Sad jest cydrem jakościowym o delikatnym, wytrawnym smaku, produkowanym według tradycyjnych rzemieślniczych metod. Do produkcji użyliśmy wyłącznie świeżo tłoczonego soku jabłkowego, z wyselekcjonowanych jabłek, bez dodatku wody, substancji słodzących, czy dwutlenku węgla.
ODMIANY: | Dominujące: Szara Reneta, Cortland, Bancroft |
TECHNOLOGIA: | Cydr produkowany metodą powolnej fermentacji (ok. 3 miesięcy) w niskiej temperaturze. Po butelkowaniu i zamknięciu naturalnym korkiem refermentowany w butelce i dojrzewający ok. 6 miesięcy. Cydr nie jest pasteryzowany, ani filtrowany. |
ALKOHOL: | 7,0% obj. |
OKO: | Słomkowy z lekko złotą nutą. |
NOS: | Świeżo tłoczone jabłka, owocowa intensywność przełamana nutą pieczonego jabłka. |
USTA: | Esencjonalny, z lekką kwasowością, zaokrąglony. |
Stary Sad może być podawany jako aperitif, dobrze komponuje się też z lekkimi daniami kuchni polskiej, w tym z pierogami, czy naleśnikami.
Sugerowana temperatura serwowania: 10° – 12°C.
Stary Sad dostępny jest w butelce o pojemności 0,75 l, pakowanej po 6 sztuk w kartonie, butelce o pojemności 0,33 l, pakowanej po 20 sztuk w kartonie oraz w kegach PET 30 litrów.