CYDR PREMIUM 2022

WYTRAWNY I NATURALNIE MUSUJĄCY CYDR RZEMIEŚLNICZY

PREMIUM jest cydrem jakościowym, wyprodukowanym z tradycyjnych angielskich i francuskich odmian jabłek słodko-gorzkich rosnących w naszym sadzie, według tradycyjnych metod stosowanych przy produkcji win naturalnie musujących. Do produkcji użyliśmy wyłącznie świeżo tłoczonego soku jabłkowego, bez dodatku wody, substancji słodzących, czy dwutlenku węgla

 ODMIANY:
Dominujące: Dabinett, Michelin, Amanda, Douce Moen, Douce Coet Ligne, Szara Reneta
 TECHNOLOGIA:
Cydr produkowany metodą powolnej fermentacji przez 6 miesięcy w niskiej temperaturze, refermentowany w butelce i dojrzewający ok. 6 miesięcy. Cydr nie jest pasteryzowany, ani filtrowany.
 ALKOHOL:
7,5% obj.

OPIS DEGUSTACYJNY

OKO: Żółto-bursztynowy
NOS: Kuszący nos z intensywnymi nutami sadu i pestek
USTA: Koncentracja owocowego charakteru i delikatna złożoność osadu drożdżowego z długim, wytrawnym finiszem.

NAGRODY
  • Srebrny medal – International Wine & Spirit Competition  2023, Londyn, Wielka Brytania
  • Srebrny medal – Nordic International Cider Awards 2023, Ryga, Łotwa 
SERWOWANIE

Cydr Premium może być podawany jako aperitif, dobrze komponuje się też z lekkimi daniami i sałatkami.
Sugerowana temperatura serwowania: 10° – 12°C.

INFORMACJE ZAKUPOWE

Cydr Premium dostępny jest w butelce o pojemności 0,75 l, pakowanej po 6 sztuk w kartonie.