Stary Sad jest cydrem jakościowym produkowanym według tradycyjnych metod, stosowanych również przy produkcji musujących win gronowych. Do produkcji użyliśmy wyłącznie świeżo tłoczonego soku jabłkowego, z wyselekcjonowanych jabłek, bez dodatku wody, substancji słodzących, czy dwutlenku węgla.
ODMIANY: | Dominujące: Camspur, Alwa, Szara Reneta. |
TECHNOLOGIA: | Cydr produkowany metodą powolnej fermentacji (ok. 3 miesięcy) w niskiej temperaturze. Po butelkowaniu i zamknięciu kapslem twist-off refermentowany w butelce i dojrzewający ok. 3 miesięcy. Cydr nie jest pasteryzowany, ani filtrowany. |
ALKOHOL: | 7,0 % obj. |
Stary Sad może być podawany jako aperitif, dobrze komponuje się też z lekkimi daniami kuchni polskiej, w tym z pierogami, czy naleśnikami.
Sugerowana temperatura serwowania: 10° – 12°C.
Stary Sad dostępny jest w butelce o pojemności 0,330 l, pakowanej po 20 sztuk w kartonie oraz w kegach PET 30 litrów.