STARY SAD 0,330 L

WYTRAWNY I NATURALNIE MUSUJĄCY

Stary Sad jest cydrem jakościowym produkowanym według tradycyjnych metod, stosowanych również przy produkcji musujących win gronowych. Do produkcji użyliśmy wyłącznie świeżo tłoczonego soku jabłkowego, z wyselekcjonowanych jabłek, bez dodatku wody, substancji słodzących, czy dwutlenku węgla.

 ODMIANY:
Dominujące: Camspur, Alwa, Szara Reneta.
 TECHNOLOGIA:
Cydr produkowany metodą powolnej fermentacji (ok. 3 miesięcy) w niskiej temperaturze. Po butelkowaniu i zamknięciu kapslem twist-off refermentowany w butelce i dojrzewający ok. 3 miesięcy. Cydr nie jest pasteryzowany, ani filtrowany.
 ALKOHOL:
7,0 % obj.

OPIS DEGUSTACYJNY

OKO: Słomkowy z lekko złotą nutą.
NOS: Świeżo tłoczone jabłka, owocowa intensywność przełamana nutą pieczonego jabłka.
USTA: Esencjonalny, z lekką kwasowością, zaokrąglony.

SERWOWANIE

Stary Sad może być podawany jako aperitif, dobrze komponuje się też z lekkimi daniami kuchni polskiej, w tym z pierogami, czy naleśnikami.
Sugerowana temperatura serwowania: 10° – 12°C.

NAGRODY
  • Brązowy medal – Royal Bath & West International Cider 2019, Somerset, Anglia.
INFORMACJE ZAKUPOWE

Stary Sad dostępny jest w butelce o pojemności 0,330 l, pakowanej po 20 sztuk w kartonie oraz w kegach PET 30 litrów.