Japoński Sad jest cydrem aromatyzowanym powstałym poprzez fermentację świeżego soku jabłkowego na skórkach i pestkach z pigwowca japońskiego (Chaenomeles japonica). Do produkcji użyliśmy wyłącznie soku jabłkowego oraz skórek i pestek pigwowca japońskiego, bez dodatku wody, substancji słodzących, czy dwutlenku węgla.
Odmiany:
Alwa, Pinova
Technologia:
Produkowany metodą powolnej fermentacji (ok. 3 miesięcy) w niskiej temperaturze. Refermentowany w butelce dojrzewa ok. 3 miesięcy. Nie jest pasteryzowany, ani filtrowany.
Japoński Sad może być podawany jako aperitif, dobrze komponuje się z sałatkami i lekkimi daniami warzywnymi. Sugerowana temperatura serwowania: 8° – 10°C.
NAGRODY
Brązowy medal – Greater Poland Cider Cup 2022, Poznań
INFORMACJE ZAKUPOWE
Japoński Sad dostępny jest w butelce o pojemności 0,5 l, pakowanej po 20 sztuk w kartonie oraz kegach PET 30 l.