Cydr z odmiany Chopin jest cydrem jakościowym o wysokiej kwasowości i orzeźwiającym smaku. Do produkcji użyliśmy świeżo tłoczonego soku jabłkowego z wyselekcjonowanych jabłek uprawianych w naszym sadzie, bez dodatku wody, substancji słodzących, czy dwutlenku węgla.
ODMIANY:
Chopin 100% – nowa polska odmiana jabłek
TECHNOLOGIA:
Cydr produkowany metodą bardzo powolnej fermentacji przez 6 miesięcy w niskiej temperaturze, następnie butelkowany i dojrzewający kolejne 6 miesięcy w butelce. Cydr nie jest pasteryzowany, ani filtrowany.
ALKOHOL:
5,8 % obj.
OPIS DEGUSTACYJNY
OKO: Bursztynowy z lekko złotą nutą.
NOS: Dojrzałe jabłka, cytrusy
USTA: Esencjonalny, kwasowy, orzeźwiający, o lekkiej nucie grapefruitowej
SERWOWANIE
Cydr z odmiany Chopin może być podawany jako aperitif, dobrze komponuje się z wytrawnymi naleśnikami, jak również z czerwonymi nięsami, pieczeniami i pasztetami. Sugerowana temperatura serwowania: 10° – 12°C.
INFORMACJE ZAKUPOWE
Cydr z odmiany Chopin dostępny jest w butelce o pojemności 0,75 l, pakowanej po 6 sztuk w kartonie.