Czarny Sad to cydr aromatyzowany powstały poprzez fermentację soku jabłkowego na skórkach i pestkach z czarnej maliny (Rubus occidentalis). Do produkcji użyliśmy świeżo tłoczonego soku jabłkowego oraz pestek i skórek z czarnej maliny, bez dodatku wody, substancji słodzących, czy dwutlenku węgla.
ODMIANY: | Camspur, Pinova, Alwa |
TECHNOLOGIA: | Produkowany metodą powolnej fermentacji (Refermentowany w butelce dojrzewa ok. 3 miesiące. Nie jest pasteryzowany, ani filtrowany.ok. 3 miesięcy) w niskiej temperaturze. |
ALKOHOL: | 6,8% obj. |
Czarny Sad może być podawany jako aperitif, dobrze komponuje się z sałatkami i lekkimi daniami warzywnymi oraz drobiem.
Sugerowana temperatura serwowania: 8° – 10°C.
Złoty medal – Greater Poland Cider Cup 2022, Poznań, Polska
Brązowy medal – International Wine & Spirit Competition 2021, Londyn, Anglia
Czarny Sad dostępny jest w butelce o pojemności 0,5 l, pakowanej po 20 sztuk w kartonie.