. | . |
---|---|
ODMIANA: | Dominująca: Patten |
TECHNOLOGIA: | Lodowa Gruszka jest produkowana metodą bardzo powolnej fermentacji (od 12 do 18 miesięcy) wymrażanego soku gruszkowego. Po butelkowaniu i zamknięciu naturalnym korkiem dojrzewający ok. 3 miesięcy. Lodowa Gruszka nie jest pasteryzowana |
ALKOHOL: | Od 10% do 12% obj. alk |
. | . |
---|---|
OKO: | Barwa bursztynowo-karmelowa |
NOS: | Dojrzałe gruszki, rodzynki, cynamon, karmel oraz suszone daktyle |
USTA: | Miodowa słodycz, treściwy, niska kwasowy, ponadto nuty pieczonych jabłek, pestek, rodzynek |
Lodowa Gruszka może być podawana jako aperitif (doskonale smakuje podawana na kostkach lodu), jak również w towarzystwie pikantnych serów. Ponadto Lodowa Gruszka dobrze skomponuje się z większością deserów.
Lodowa Gruszka nadaje się do długoletniego przechowywania, nawet do kilkunastu lat. Sugerowana temperatura serwowania: 5°C.
Lodowa Gruszka dostępna jest w butelce o pojemności 0,375 l, pakowanej po 12 sztuk w kartonie.