LODOWY 0,375 L

NATURALNIE SŁODKI I SPOKOJNY

Cydr Chyliczki Lodowy to nasz najbardziej utytułowany trunek, który charakteryzuje się naturalnie intensywną słodyczą, koncentracją aromatów i smaków, oraz brakiem musowania. Taki rodzaj cydrowy jest produkowany w niewielu miejscach na świecie, choć w Kanadzie i Anglii znany jest jako „Ice Cider”. Do produkcji Lodowego użyliśmy wyłącznie świeżo tłoczonego, a następnie wymrażanego soku jabłkowego, bez dodatku wody, substancji słodzących, czy dwutlenku węgla.
..
ODMIANA: Dominująca: Rubin
TECHNOLOGIA: Cydr produkowany metodą bardzo powolnej fermentacji (od 12 do 18 miesięcy) wymrażanego soku jabłkowego. Po butelkowaniu i zamknięciu naturalnym korkiem dojrzewający ok. 3 miesięcy. Cydr nie jest pasteryzowany
ALKOHOL: Od 10% do 12% obj. alk

OPIS DEGUSTACYJNY

..
OKO: Barwa lekko bursztynowa
NOS: Pieczone jabłka, rodzynki, kandyzowane skórki pomarańczy, lekkie korzenie
USTA: Treściwy, kwasowy i lekko oleisty, ponadto nuty pieczonych jabłek, pestek, rodzynek
SERWOWANIE

Lodowy może być podawany jako aperitif (doskonale smakuje podawany na kostkach lodu), jak również w towarzystwie długo dojrzewających lub pleśniowych serów. Ponadto Lodowy dobrze skomponuje się z większością deserów.
Lodowy nadaje się do długoletniego przechowywania, nawet do kilkunastu lat. Sugerowana temperatura serwowania: 5°C.

NAGRODY
  • Złoty medal – Enoexpo 2015, Kraków, Polska
  • Srebrny medal – Enoexpo 2016, Kraków, Polska,
  • Srebrny medal – Royal Bath & West International Cider 2017, Somerset, Anglia,
  • Brązowy – SISGA 2017, Gijon, Asturia, Hiszpania,
  • Złoty medal – Enoexpo 2017, Kraków, Polska,
  • Srebrny medal – Royal Bath & West International Cider 2018, Somerset, Anglia,
  • Złoty medal – Enoexpo 2018, Kraków, Polska,
  • Srebrny medal – Royal Bath & West International Cider 2019, Somerset, Anglia,
  • Złoty medal – Enoexpo 2019, Kraków, Polska.
INFORMACJE ZAKUPOWE

Cydr Chyliczki Lodowy dostępny jest w butelce o pojemności 0,375 l, pakowanej po 12 sztuk w kartonie.