PERRY 0,33 L

WYTRAWNY I LEKKO MUSUJĄCY

Perry, czyli fermentowany napój winiarski z gruszek, podobnie jak cydr, jest produkowany według tradycyjnych metod. Do produkcji użyliśmy świeżo tłoczonego soku gruszkowego, z wyselekcjonowanych gruszek, bez dodatku wody, substancji słodzących, czy dwutlenku węgla.
..
ODMIANA: Dominująca: Patten.
TECHNOLOGIA: Perry jest produkowane metodą powolnej fermentacji (ok. 3 miesięcy) w niskiej temperaturze. Po butelkowaniu refermentowany w butelce i dojrzewający ok. 4 miesięcy. Perry nie jest pasteryzowane, ani filtrowane.
ALKOHOL: 6,2% obj. alk​

OPIS DEGUSTACYJNY

..
OKO: Słomkowo-łososiowy.
NOS: Miodowa słodycz, różowe kwiaty.
USTA: Dojrzała gruszka, słodycz przełamana delikatną kwasowością, lekka gorycz.
SERWOWANIE

Perry może być podawane jako aperitif, dobrze komponuje się z drobiem, zwłaszcza z gęsią, czy kaczką.
Sugerowana temperatura serwowania: 10° – 12°C.

NAGRODY
  • Premium (zwycięzca całej kategorii perry) – SISGA 2019, Gijon, Asturia, Hiszpania,
  • Srebrny medal – Royal Bath & West International Cider 2019, Somerset, Anglia.
INFORMACJE ZAKUPOWE

Perry dostępne jest w butelce o pojemności 0,33 l, pakowanej po 20 sztuk w kartonie oraz w kegach PET 30 litrów.