STARY SAD 0,75 L

WYTRAWNY I NATURALNIE MUSUJĄCY

Stary Sad jest produkowany według tradycyjnych metod, stosowanych również przy produkcji musujących win gronowych. Do produkcji użyliśmy wyłącznie świeżo tłoczonego soku jabłkowego, z wyselekcjonowanych jabłek, bez dodatku wody, substancji słodzących, czy dwutlenku węgla.
..
ODMIANA: Dominujące: Bankroft, Cortland, Szara Reneta.
TECHNOLOGIA: Cydr produkowany metodą powolnej fermentacji (ok. 3 miesięcy) w niskiej temperaturze. Po butelkowaniu i zamknięciu naturalnym korkiem refermentowany w butelce i dojrzewający ok. 6 miesięcy. Cydr nie jest pasteryzowany, ani filtrowany.
ALKOHOL: 6,2% obj. alk

OPIS DEGUSTACYJNY

..
OKO: Słomkowy z lekko złotą nutą.
NOS: Świeżo tłoczone jabłka, owocowa intensywność przełamana nutą pieczonego jabłka.
USTA: Esencjonalny, z lekką kwasowością, zaokrąglony.
SERWOWANIE

Stary Sad może być podawany jako aperitif, dobrze komponuje się też z lekkimi daniami kuchni polskiej, w tym z pierogami, czy naleśnikami.
Sugerowana temperatura serwowania: 10° – 12°C.

NAGRODY
  • Brązowy medal – Royal Bath & West International Cider 2019, Somerset, Anglia.
INFORMACJE ZAKUPOWE

Stary Sad dostępny jest w butelce o pojemności 0,75 l, pakowanej po 6 sztuk w kartonie, butelce o pojemności 0,33 l, pakowanej po 20 sztuk w kartonie oraz w kegach PET 30 litrów.