STARY SAD 0,75 L

WYTRAWNY I NATURALNIE MUSUJĄCY

Stary Sad jest cydrem jakościowym o delikatnym, wytrawnym smaku, produkowanym według tradycyjnych rzemieślniczych metod.  Do produkcji użyliśmy wyłącznie świeżo tłoczonego soku jabłkowego, z wyselekcjonowanych jabłek, bez dodatku wody, substancji słodzących, czy dwutlenku węgla.

 ODMIANY:
Dominujące: Szara Reneta, Cortland, Bancroft
 TECHNOLOGIA:
Cydr produkowany metodą powolnej fermentacji (ok. 3 miesięcy) w niskiej temperaturze. Po butelkowaniu i zamknięciu naturalnym korkiem refermentowany w butelce i dojrzewający ok. 6 miesięcy. Cydr nie jest pasteryzowany, ani filtrowany.
 ALKOHOL:
7,0% obj.

OPIS DEGUSTACYJNY

OKO:
Słomkowy z lekko złotą nutą.
NOS:
Świeżo tłoczone jabłka, owocowa intensywność przełamana nutą pieczonego jabłka.
USTA:
Esencjonalny, z lekką kwasowością, zaokrąglony.
SERWOWANIE

Stary Sad może być podawany jako aperitif, dobrze komponuje się też z lekkimi daniami kuchni polskiej, w tym z pierogami, czy naleśnikami.
Sugerowana temperatura serwowania: 10° – 12°C.

NAGRODY
  • Brązowy medal – Royal Bath & West International Cider 2019, Somerset, Anglia.
INFORMACJE ZAKUPOWE

Stary Sad dostępny jest w butelce o pojemności 0,75 l, pakowanej po 6 sztuk w kartonie, butelce o pojemności 0,33 l, pakowanej po 20 sztuk w kartonie oraz w kegach PET 30 litrów.