KRONSELKA 0,75 L

WYTRAWNY I NATURALNIE MUSUJĄCY

Kronselka jest produkowana według tradycyjnych metod, stosowanych również przy produkcji musujących win gronowych. Do produkcji użyliśmy wyłącznie świeżo tłoczonego soku jabłkowego, z wyselekcjonowanych jabłek, bez dodatku wody, substancji słodzących, czy dwutlenku węgla.
..
ODMIANA: Kronselka
TECHNOLOGIA: Cydr produkowany metodą powolnej fermentacji (ok. 2 miesięcy) w niskiej temperaturze. Po butelkowaniu i zamknięciu naturalnym korkiem refermentowany w butelce i dojrzewający ok. 6 miesięcy. Cydr nie jest pasteryzowany ani filtrowany.​
ALKOHOL: 8% obj. alk​

OPIS DEGUSTACYJNY

..
OKO: Złoty kolor przełamany pomarańczą, lekko mętny.
NOS: Nuty jesiennych jabłek, świeżej szarlotki, pestka, ogryzek.
USTA: Esencjonalny, wytrawny, z lekką goryczką, przyjemna kwasowość.
SERWOWANIE

Kronselka może być podawana jako aperitif, najlepiej komponuje się z daniami mięsnymi.
Sugerowana temperatura serwowania: 10° – 12°C.

NAGRODY
  • Srebrny medal – British Cider Championships International 2017, Somerset, Anglia
  • Brązowy medal – SISGA 2019, Gijon, Asturia, Hiszpania
INFORMACJE ZAKUPOWE
Kronselka dostępna jest w butelce o pojemności 0,75 l, pakowanej po 6 sztuk w kartonie oraz w kegach PET 30 litrów.