Cydr z odmiany Chopin jest produkowany według tradycyjnej metody Pét-Nat, stosowanej przy produkcji naturalnych cydrów w Normandii i Bretanii oraz przy wyrobie win musujących. Do produkcji użyliśmy świeżo tłoczonego soku jabłkowego z wyselekcjonowanych jabłek uprawianych w naszym sadzie, bez dodatku wody, substancji słodzących, czy dwutlenku węgla.
. | . |
---|---|
CULTIVAR: | Chopin - nowa polska odmiana jabłek |
TECHNOLOGY: | Cydr produkowany metodą bardzo powolnej fermentacji przez 6 miesięcy w niskiej temperaturze przy użyciu dzikich drożdży naturalnie występujących na skórkach jabłek, następnie butelkowany i dojrzewający kolejne 6 miesięcy w butelce. Cydr nie jest pasteryzowany, ani filtrowany. |
ALCOHOL: | 6,0% obj. alk |
. | . |
---|---|
EYE: | Bursztynowy z lekko złotą nutą. |
NOSE: | Dojrzałe jabłka, cytryna. |
MOUTH: | Esencjonalny, rustykalny, kwasowość przełamana cukrem resztkowym. |
Cydr z odmiany Chopin może być podawany jako aperitif, dobrze komponuje się z wytrawnymi naleśnikami, jak również z czerwonymi nięsami, pieczeniami i pasztetami.
Recommended serving temperature: 10° – 12°C.
Cydr z odmiany Chopin dostępny jest w butelce o pojemności 0,75 l, pakowanej po 6 sztuk w kartonie.