CYDR Z ODMIANY CHOPIN 0,75 L

DRY AND NATURALLY SPARKLING

Cydr z odmiany Chopin jest produkowany według tradycyjnej metody Pét-Nat, stosowanej przy produkcji naturalnych cydrów w Normandii i Bretanii oraz przy wyrobie win musujących. Do produkcji użyliśmy świeżo tłoczonego soku jabłkowego z wyselekcjonowanych jabłek uprawianych w naszym sadzie, bez dodatku wody, substancji słodzących, czy dwutlenku węgla.

..
CULTIVAR: Chopin - nowa polska odmiana jabłek
TECHNOLOGY: Cydr produkowany metodą bardzo powolnej fermentacji przez 6 miesięcy w niskiej temperaturze przy użyciu dzikich drożdży naturalnie występujących na skórkach jabłek, następnie butelkowany i dojrzewający kolejne 6 miesięcy w butelce. Cydr nie jest pasteryzowany, ani filtrowany.
ALCOHOL: 6,0% obj. alk​

TASTING DESCRIPTION

..
EYE: Bursztynowy z lekko złotą nutą.
NOSE: Dojrzałe jabłka, cytryna.
MOUTH: Esencjonalny, rustykalny, kwasowość przełamana cukrem resztkowym.
SERVING

Cydr z odmiany Chopin może być podawany jako aperitif, dobrze komponuje się z wytrawnymi naleśnikami,  jak również z czerwonymi nięsami, pieczeniami i pasztetami.
Recommended serving temperature: 10° – 12°C.

SHOPPING INFORMATION

Cydr z odmiany Chopin dostępny jest w butelce o pojemności 0,75 l, pakowanej po 6 sztuk w kartonie.