CYDR Z ODMIANY CHOPIN 0,75 L

WYTRAWNY I NATURALNIE MUSUJĄCY

Cydr z odmiany Chopin jest produkowany według tradycyjnej metody Pét-Nat, stosowanej przy produkcji naturalnych cydrów w Normandii i Bretanii oraz przy wyrobie win musujących. Do produkcji użyliśmy świeżo tłoczonego soku jabłkowego z wyselekcjonowanych jabłek uprawianych w naszym sadzie, bez dodatku wody, substancji słodzących, czy dwutlenku węgla.

..
ODMIANA: Chopin - nowa polska odmiana jabłek
TECHNOLOGIA: Cydr produkowany metodą bardzo powolnej fermentacji przez 6 miesięcy w niskiej temperaturze przy użyciu dzikich drożdży naturalnie występujących na skórkach jabłek, następnie butelkowany i dojrzewający kolejne 6 miesięcy w butelce. Cydr nie jest pasteryzowany, ani filtrowany.
ALKOHOL: 6,0% obj. alk​

OPIS DEGUSTACYJNY

..
OKO: Bursztynowy z lekko złotą nutą.
NOS: Dojrzałe jabłka, cytryna.
USTA: Esencjonalny, rustykalny, kwasowość przełamana cukrem resztkowym.
SERWOWANIE

Cydr z odmiany Chopin może być podawany jako aperitif, dobrze komponuje się z wytrawnymi naleśnikami,  jak również z czerwonymi nięsami, pieczeniami i pasztetami.
Sugerowana temperatura serwowania: 10° – 12°C.

INFORMACJE ZAKUPOWE

Cydr z odmiany Chopin dostępny jest w butelce o pojemności 0,75 l, pakowanej po 6 sztuk w kartonie.