Letni Sad jest cydrem produkowanym według tradycyjnych metod, stosowanych również przy produkcji musujących win gronowych. Do produkcji użyliśmy wyłącznie świeżo tłoczonego soku jabłkowego z letnich odmian jabłek, bez dodatku wody, substancji słodzących, czy dwutlenku węgla.
. | . |
---|---|
CULTIVAR: | dominująca Piros |
TECHNOLOGY: | Cydr produkowany metodą powolnej fermentacji (ok. 3 miesięcy) przy użyciu naturalnych dzikich drożdży występujących na skórkach jabłek. Po butelkowaniu refermentowany w butelce i dojrzewający ok. 3 miesięcy. Cydr nie jest pasteryzowany, ani filtrowany. |
ALCOHOL: | 6.6% alc/vol |
. | . |
---|---|
EYE: | Straw-yellow with a slightly gold note. |
NOSE: | Świeże jabłka, aromat kwiatów lilii |
MOUTH: | Wytrawny, owocowy, o delikatnej kwasowości i goryczce |
Letni Sad może być podawany jako aperitif, dobrze komponuje się z potrawami mięsnymi oraz daniami kuchni orientalnej.
Recommended serving temperature: 10° – 12°C.
Letni Sad dostępny jest w butelce o pojemności 0,5 l, pakowanej po 20 sztuk w kartonie.