Czarny Sad to napój alkoholowy powstały poprzez fermentację soku jabłkowego na skórkach i pestkach z czarnej maliny. Do produkcji użyliśmy świeżo tłoczonego soku jabłkowego oraz pestek i skórek z czarnej maliny, bez dodatku wody, substancji słodzących, czy dwutlenku węgla
. | . |
---|---|
CULTIVAR: | Boskoop, Pinova, Rajka, Chopin |
TECHNOLOGY: | Produkowany metodą powolnej fermentacji (ok. 3 miesięcy) w niskiej temperaturze. Po butelkowaniu refermentowany w butelce i dojrzewający ok. 3 miesięcy. Nie jest pasteryzowany, ani filtrowany. |
ALCOHOL: | 7.2% alc/vol |
. | . |
---|---|
EYE: | Pastelowa czerwień |
NOSE: | Cytrusy, jabłka, owoce leśne |
MOUTH: | Orzeźwiająca kwasowość, świeże jabłka, borówki, pestkowa goryczka |
Czarny Sad może być podawany jako aperitif, dobrze komponuje się z sałatkami i lekkimi daniami warzywnymi oraz drobiem.
Sugerowana temperatura serwowania: 8° – 10°C.
Brązowy medal – International Wine & Spirit Competition 2021, Londyn, Anglia
Czarny Sad dostępny jest w butelce o pojemności 0,5 l, pakowanej po 20 sztuk w kartonie.